Въпреки позитивните тенденции, и тазгодишният рейтинг регистрира големи диспропорции в средните

...
Въпреки позитивните тенденции, и тазгодишният рейтинг регистрира големи диспропорции в средните
Коментари Харесай

Рейтинг 2022: Големите диспропорции между университетите остават

Въпреки позитивните трендове, и тазгодишният рейтинг записва огромни диспропорции в междинните равнища на приходи, безработица и приложение на добитото висше образование в зависимост от това каква е завършената компетентност, както и в кое висше учебно заведение е учил студентът, дори и в границите на едно и също професионално направление. Студентите, учили информационна и компютърна техника в ТУ-София, могат да се надяват на 3829 лева облагаем приход, до момента в който тези, приключили същото направление в Шуменския у-т - едва на 1294 лева По същият метод едно е да учиш информатика в СУ, която " върви " с 5592 лева облагаем приход, напълно друго във Великотърновския университет, където тя " носи "  само 2121 лева заплата или в Шуменския (1531 лева.). Близо 3 пъти е разликата и в заплащането на висшистите с тапия по математика от СУ и от Русенския университет - в първия случай става дума за заплата от 3800 лева, във втория - 1482 лева

Студентите следва да имат поради и равнището на безработицата, което може да се чака при дадена компетентност. При приключилите стопанска система в Американския у-т в България безработицата е едвам 0.7%, до момента в който при тези, получили тапия по същото направление в Шуменския у-т, равнището й е цели 4.7%. По същия метод безработните младежи с тапия по публично здраве от МУ-Плевен са едвам 0.5%, до момента в който тези, приключили това направление в ЮЗУ, са цели 3.1%. 

Ако учите математика в СУ, то вероятността след това да започнете работа по специалността си е огромна - процентът на приложение на висшето обучение и реализация по предопределение там е 90 на 100, до момента в който в други вузове това не е по този начин - процентът на приложение на добитата тапия по математика от ТУ-София е 72%, от Пловдивския у-т - 47%, а от Русенския - едвам 32%.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР